Presentationstekniska hjälpmedel

Att använda presentationstekniska hjälpmedel kan förstärka ditt budskap och höja din muntliga framställning. Här är några smarta tips för dig som vill använda presentationstekniska hjälpmedel med finess. 

Det verkliga föremålet

Det bästa visuella hjälpmedlet är troligen det verkliga föremålet. Om du ska tala om hur man spelar gitarr ska du förstås ta med gitarren, spela på den och kanske låta någon ur publiken pröva.

Saker kan också användas för att åskådliggöra något. Kalle kom in i salen med en kasse full av halvkilos margarinpaket. Han staplade upp tjugo stycken på bordet framför sig och började sitt anförande med orden: ”Så här mycket fett släpar en person med tio kilos övervikt omkring på alldeles i onödan”. Publiken fick sedan känna på kassen och fick därmed en tydlig bild av vad det innebär att vara överviktig.

Föremål behöver inte alltid illustrera något. De kan också fungera som symboler. En blomma kan stå för skönhet och liv, en gevärspatron för krig och våld.

Ha bara föremålet synligt när du vill att det ska uppmärksammas. Det är du och ditt budskap som är det viktiga. Om du vid talets början gömmer ett föremål under en duk och bara antyder att det finns där, ökar du spänningen.

Professor Hans Rosling visar att man inte alltid behöver använda digital teknik för att göra bra presentationer:

 

 Presentera med PowerPoint 

PowerPoint är ett vanligt hjälpmedel vid presentationer – även om det idag finns fräschare alternativ (t.ex. Prezi). Rätt använt kan dock PowerPoint fylla sin funktion. Följande punkter kan hjälpa dig på traven:
 • Design – inte dekoration
  Allt ska vara funktionellt, varenda ord och bild. Fråga dig alltid: varför har jag med denna bild, vilket syfte fyller den? Analysera varje enskild bild på PowerPointen som du tänker använda och fråga dig på vilket sätt den bidrar till att förankra ditt budskap hos åhörarna.
 • Inget offentligt manus
  Undvik att använda PowerPoint av lättja eller slentrian. Använd inte PowerPoint-bilderna som ”offentligt manuskript”.
 •  Minimera mängden text
  Glöm inte att det är det talade språket som är ditt viktigaste medium under en presentation och att texter och bilder är komplement som ska förstärka.Ta bara upp en huvudtanke per bild. Undvik hela meningar på PP:n. Bäst är punktuppställningar av rubrik- eller nyckelords­karaktär.
 • Bilder med symbolik
  Använd bilder som säger något om ämnet, som förstärker det du säger. Undvik Clip-art.
 • Färg och typsnitt
  Blanda inte färger alltför vilt och välj ett typsnitt som alla kan se. Sträva efter enkelhet och enhetlighet.
Om du vill bli en fena på att presentera med PowerPoint – och undvika de värsta fallgroparna – rekommenderar jag starkt att du tar en koll på tipsen från min kollega Fredrik Sjöstrand. 


David Philips är föreläsare inom presentationsteknik. I klippen nedan kan du se båda delarna av hans föreläsning om PowerPoint och presentationsteknik. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *