Studieteknik

Lär dig lära

Under din tid på gymnasiet kommer du att få ta mer och mer ansvar för dina studier. Då kan det vara bra att du lär dig mer om informationssökning, olika arbetssätt och anteckningsteknik.

Studiekompetens

Olika personer lär sig på olika vis. Några kan koncentrera sig med musik på i bakgrunden, medan andra föredrar största möjliga tystnad. För några är det effektivt att med egna ord sammanfatta huvuddragen i en text, medan andra bättre ser huvuddragen genom att göra en tankekarta.

Anteckningsteknik
Lyssna och läs aktivt och anteckna hela tiden! Använd också så många sinnen som möjligt. Även om du inte läser dina anteckningar efteråt, har du ändå lärt dig mer genom att läsa eller lyssna och anteckna, än om du bara hade läst och lyssnat.
Tänk på det här när du antecknar:
  • Använd stödord, nyckelord.
  • Anteckna bara det absolut viktigaste.
  • Skriv förklaringar till svåra ord.
  • Läs igenom dina anteckningar så snart du kan.

Nyckelord

När du arbetar med faktatexter för att kunna göra ett eget arbete, till exempel en uppsats eller ett referat, så bör du läsa faktatexten på flera olika sätt. Den första läsningen är översiktsläsning. Det innebär att du snabbt läser igenom texten för att få ett hum om vad den handlar om, en överblick.

Nästa del av arbetet blir att intensivläsa texten. Intensivläsning innebär att du dels stryker under nyckelord, dels skriver ner nyckelorden på ett papper. Då får du ett skelett eller en grundstruktur av vad texten handlar om. Läs mer om intensivläsning här.

I följande ordboksartikel om bilar är nyckelorden kursiverade:

Med hjälp av de kursiverade orden (bil, automobil, vägfordon, förbränningskolvmotor, tre eller fyra hjul, personbil, buss, lastbil) bör du kunna återberätta det viktigaste i denna artikel. Att använda sig av nyckelord handlar om att kunna hitta det viktigaste i en text. Använder du för många nyckelord riskerar du att skriva av hela texten. Alltför få nyckelord gör det svårt att återberätta innehållet.

Tankekarta

Nyckelorden kan du sedan föra ner i en tankekarta. Tankekartor är ett av de effektivaste sätten att anteckna på. Du kan använda dig av tankekartor vid många tillfällen, till exempel när du läser läxor, lyssnar till en lektion, planerar och samlar material till ett grupparbete eller enskilt arbete eller skriver en uppsats.

Här är ett par digitala verktyg där du kan göra tankekartor:
X-mind
Popplet
Bubbl.us

 LÄS OCKSÅ: Sju snabbtips om studieteknik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *